RĂZBOI Israel-Hamas: Şase luni de la izbucnirea conflictului / Israelul se confruntă cu o izolare tot mai mare / Manifestaţii anti-Netanyahu

RĂZBOI Israel-Hamas: Şase luni de la izbucnirea conflictului / Israelul se confruntă cu o izolare tot mai mare / Manifestaţii anti-Netanyahu
Publicat: 07/04/2024, 09:56
Actualizat: 07/04/2024, 12:16
14:48

SUA: Patruzeci de parlamentari democraţi, inclusiv Nancy Pelosi, îi cer lui Biden să nu mai trimită arme Israelului

Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, o aliată apropiată a preşedintelui Joe Biden, şi alţi 39 de legislatori democraţi au semnat o scrisoare prin care îi cer liderului de la Casa Albă să suspende transferul de arme către Israel, a informat sâmbătă EFE.

În scrisoarea lor, făcută publică vineri, legislatorii îşi exprimă „îngrijorarea şi indignarea” faţă de atacul armatei israeliene din 1 aprilie în care şi-au pierdut viaţa şapte voluntari de la World Central Kitchen (WCK), ONG-ul fondat de maestrul bucătar spaniol Jose Andres, conform Agerpres.

Din perspectiva acestui atac, ei îi cer lui Biden şi secretarului de stat Antony Blinken să reconsidere trimiterea de arme în Israel şi să suspende orice viitor transfer de arme până când se va face o investigaţie completă asupra atacului şi până se va îmbunătăţi situaţia umanitară din Fâşia Gaza.

„În lumina recentului atac împotriva lucrătorilor umanitari şi a crizei umanitare din ce în ce mai gravă, credem că este nejustificat să se aprobe aceste transferuri de arme”, se arată în scrisoarea semnată de Pelosi şi de alţi 39 de democraţi, între care progresista Rashida Tlaib, originară din Palestina.

De asemenea, ei îi cer lui Biden să nu trimită 2.000 de bombe cu diametru mic şi mediu în Israel, pachet care a fost aprobat chiar în această săptămână înainte de atacul în care au murit cei şapte voluntari ai WCK.

Scrisoarea este relevantă pentru că reprezintă o schimbare în sprijinul acordat Israelului de către Pelosi, care a fost un apărător ferm al statului israelian de-a lungul carierei sale, şi scoate în evidenţă faptul că ideea de a pune capăt transferurilor de arme către Israel nu mai este o cerere venită exclusiv dinspre aripa progresistă a Partidului Democrat, ci pare să se extindă la nivelul întregului partid.

13:44

Preşedintele israelian după şase luni de război: Este greu să ştim ce provocări ne aşteaptă

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a transmis sâmbătă un mesaj israelienilor, pentru a marca „jumătate de an de durere şi agitaţie” de la începutul războiului împotriva Hamas în Fâşia Gaza, şi a recunoscut că „este încă greu să ştim ce provocări ne aşteaptă”, informează EFE.

„Mâine (duminică – n.r.), la ora 6:29, marcăm şase luni de la atacul terorist crud şi de la masacrul oribil. O jumătate de an de la această crimă împotriva fraţilor noştri, împotriva statului nostru, împotriva umanităţii. Şase luni de război sângeros şi dificil”, a transmis preşedintele israelian într-un comunicat.

Cu toate acestea, Herzog s-a declarat „mândru” şi „plin de speranţă şi credinţă” de comportamentul societăţii israeliene, care s-a arătat „în toată splendoarea sa” pe parcursul acestor şase luni şi a fost un exemplu de rezistenţă.

„A trecut o jumătate de an şi este greu să ştim ce provocări ne aşteaptă încă. Dar, în ciuda călătoriei lungi şi grele, mă uit la voi, cetăţeni ai Israelului, şi ştiu că ne vom ridica, ne vom vindeca şi vom construi, vom planta, vom culege cu bucurie ceea ce semănăm cu lacrimi”, a apreciat şeful statului israelian, citat de Agerpres.

Herzog s-a referit, de asemenea, la cei 129 de ostatici rămaşi captivi în Fâşia Gaza şi la angajamentul statului de a-i aduce înapoi şi a lăudat „puterea şi credinţa de nezdruncinat” a rudelor lor.

13:21

Israel-Hamas IDF anunţă moartea a patru militari într-un tunel din Gaza

Armata israeliană a anunţat duminică moartea a patru militari în lupte în sudul Fâşiei Gaza, bilanţul pierderilor înregistrate de Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) de la începerea ofensivei militare terestre în interiorul enclavei palestiniene ridicându-se la 260 de militari ucişi, când se împlinesc şase luni de război, transmite EFE.

Cei patru au murit într-o ambuscadă în zona Khan Yunis, după ce militanţi care ieşeau dintr-un tunel dintr-o clădire distrusă au deschis focul asupra trupelor care patrulau, potrivit anchetei preliminare a Armatei.

Luptătorii palestinieni au reuşit să fugă înapoi în tunel.

Trei dintre militarii ucişi aveau 20 de ani şi cel de-al patrulea, 21 de ani, scrie Agerpres.

Din 7 octombrie 2023, 604 militari israelieni au murit şi 3.188 au fost răniţi, fiind incluşi în acest bilanţ şi militarii care şi-au pierdut viaţa în atacul lansat de gruparea islamistă palestiniană Hamas în acea zi, potrivit datelor publicate duminică de IDF, la şase luni de la izbucnirea războiului.

12:19

Premierul Sunak: Regatul Unit,''şocat de vărsarea de sânge'' din Gaza, unde războiul ''trebuie să se încheie''

Regatul Unit este „şocat de vărsarea de sânge” din Fâşia Gaza şi „acest război teribil trebuie să se încheie”, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak sâmbătă, la şase luni după începerea conflictului dintre Israel şi Hamas, informează AFP.

„Au trecut şase luni de la atacul terorist din 7 octombrie, cel mai oribil atac din istoria Israelului”, a spus premierul într-un comunicat.”Continuăm să apărăm dreptul Israelului de a învinge ameninţarea teroriştilor Hamas şi de a-şi apăra securitatea”, a asigurat Rishi Sunak.

„Dar toată Marea Britanie este şocată de vărsarea de sânge şi îngrozită de uciderea curajoşilor eroi britanici care aduceau hrană celor aflaţi în nevoie”, a adăugat el.

Şapte lucrători umanitari, dintre care trei britanici, au fost ucişi luni pe teritoriul palestinian de o dronă israeliană, după ce au supravegheat descărcarea unei nave care transporta ajutoare alimentare, relatează Agerpres.

„Acest război teribil trebuie să înceteze. Ostaticii trebuie eliberaţi. Ajutorul (…) trebuie să curgă”, a continuat Rishi Sunak.

„Copiii din Gaza au nevoie de o pauză umanitară imediată, care să ducă la o încetare a focului de durată, pe termen lung”, a adăugat premierul britanic, spunând că aceasta este „cea mai rapidă modalitate de a scoate ostaticii şi de a permite intrarea ajutorului”.

11:11

David Cameron spune că sprijinul britanic pentru Israel nu este necondiţionat

Sprijinul Regatului Unit pentru Israel nu este necondiţionat, a afirmat ministrul britanic de externe David Cameron, informează duminică PA Media/dpa.

Şeful diplomaţiei britanice a exercitat presiuni suplimentare asupra premierului israelian Benjamin Netanyahu, după uciderea a trei lucrători umanitari britanici în cadrul unui atac aerian al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF). Scriind în Sunday Times la şase luni de la atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanşat conflictul din Fâşia Gaza, David Cameron a emis un avertisment cu privire la conformitatea Israelului cu dreptul internaţional.

Această poziţie urmează mesajului transmis Israelului de premierul Rishi Sunak, care a spus că Marea Britanie continuă să susţină dreptul naţiunii din Orientul Mijlociu de a-şi apăra securitatea, adăugând în acelaşi timp că Marea Britanie rămâne „îngrozită” de moartea lucrătorilor umanitari.

John Chapman, în vârstă de 57 de ani, James „Jim” Henderson, în vârstă de 33 de ani, şi James Kirby, în vârstă de 47 de ani, sunt cei trei britanici care şi-au pierdut viaţa în atacurile aeriene efectuate de IDF pe 1 aprilie. IDF a descris incidentul ca fiind o „greşeală gravă, ce decurge dintr-un eşec grav” şi, ca urmare, a concediat doi ofiţeri, titrează Agerpres.

Însă David Cameron a spus că „nu există nicio îndoială unde este vina”, adăugând că „acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată”

10:04

Lovituri israeliene în estul Libanului

Atacuri israeliene au vizat în zorii zilei de duminică estul Libanului, unde Hezbollah este puternic implantat, a declarat o sursă apropiată acestei formaţiuni pro-iraniene, transmite AFP.

Atacurile israeliene au vizat două zone din câmpia Bekaa, Janta şi Sifri, a declarat sursa apropiată Hezbollah corespondentului AFP în regiunea Baalbek din estul Libanului.

Janta este o regiune muntoasă aridă în apropierea graniţei cu Siria, unde se află bazele Hezbollah, iar Sifri se află în centrul câmpiei Bekaa.

O sursă a Apărării Civile nu a raportat victime.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, au existat schimburi zilnice de focuri între armata israeliană şi Hezbollah, care susţine că sprijină mişcarea islamistă palestiniană în războiul său împotriva Israelului din Fâşia Gaza. Hezbollah vizează poziţiile israeliene de lângă graniţă. Israelul răspunde cu raiduri ce vizează din ce în ce mai adânc teritoriul libanez şi efectuează lovituri direcţionate împotriva oficialilor Hezbollah.

Loviturile din estul Libanului au venit după ce Hezbollah a anunţat sâmbătă seara că a doborât o dronă israeliană Hermes 450 deasupra teritoriului libanez, scrie Agerpres.

Armata israeliană a confirmat că o „dronă ce opera în spaţiul aerian libanez a fost doborâtă” de „o rachetă sol-aer” şi a căzut pe teritoriul libanez.

09:10

Manifestaţii antiguvernamentale în Israel: Protestatarii au cerut demisia lui Netanyahu şi alegeri anticipate

Protestatarii au ieşit din nou, sâmbătă, pe străzile din Tel Aviv, Cezareea şi Haifa, cerând demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu şi alegeri anticipate, relatează CNN.

Manifestanţii au cerut, de asemenea, eliberarea tuturor ostaticilor israelieni deţinuţi în Gaza înainte de împlinirea a şase luni de la începerea ostilităţilor.

Mulţi oameni fluturau steaguri israeliene şi purtau pancarte cu imagini ale ostaticilor, cerând guvernului să îi aducă acasă în viaţă, conform News.ro.

În Tel Aviv, protestatarii au fost auziţi scandând: „Nu ne este frică; voi aţi distrus ţara, iar noi o vom repara. Îi vrem (pe ostatici) înapoi în viaţă şi nu în sicrie”.

Alţi protestatari au fost văzuţi de o echipă CNN ţinând steaguri şi bannere, pe unul dintre ele putându-se citi: „Guvernul care a distrus ţara şi a sfâşiat naţiunea”.

Un alt banner cerea „divizarea religiei şi a statului”, iar altul arăta că „Netanyahu este periculos pentru Israel”.

Protestatarii din Haifa au numit guvernul unul ratat, spunând că Netanyahu este „vinovat, vinovat, vinovat”.

„Alegeri acum!”, scria pe un banner ţinut de un protestatar.

Şase luni de război în Gaza: Israelul se confruntă cu o izolare tot mai mare

După şase luni de război în Gaza, uciderea unui grup de lucrători umanitari într-un atac aerian israelian a rezumat atât criza umanitară gravă, cât şi lipsa unei ieşiri clare dintr-un conflict care lasă Israelul din ce în ce mai izolat, relatează Reuters.

La şase luni după ce atacatorii Hamas au evadat din Gaza pentru a comite, la 7 octombrie 2023, cel mai sângeros atac din istoria Israelului, zeci de mii de palestinieni au fost ucişi, Gaza zace în ruine, iar Orientul Mijlociu riscă să alunece spre un conflict regional mai amplu.

Însă atacul de luni seară, care a ucis şapte angajaţi ai grupului umanitar World Central Kitchen (WCK), inclusiv şase străini, a înfuriat chiar şi pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului, sporind presiunea tot mai mare pentru încetarea luptelor, scrie News.ro.

Armata israeliană a recunoscut că atacul a fost efectuat din greşeală de forţele sale şi şi-a cerut scuze pentru moartea „neintenţionată” a celor şapte, printre care se numără cetăţeni britanici, australieni şi polonezi, un cetăţean cu dublă cetăţenie americană şi canadiană şi un coleg palestinian. Dar acest lucru nu a făcut prea mult pentru a atenua alarma crescândă în străinătate, unde opinia publică, chiar şi în ţări în mod tradiţional prietene, precum Marea Britanie, Germania sau Australia, a şovăit în privinţa campaniei israeliene din Gaza, lansată după atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie.

Preşedintele Joe Biden, care a fost supus unor presiuni din ce în ce mai mari din partea propriilor susţinători pentru a pune capăt luptelor, a declarat că este indignat de atacul asupra convoiului. Joi, în urma unei convorbiri telefonice cu Netanyahu, Casa Albă a cerut „paşi concreţi şi măsurabili pentru a reduce daunele provocate civililor” şi a declarat că sprijinul viitor al SUA va fi determinat de acţiunile Israelului.

Vineri, Netanyahu a ordonat redeschiderea punctului de trecere Erez din nordul Fâşiei Gaza şi utilizarea temporară a portului Ashdod din sudul Israelului, precum şi un acces sporit pentru ajutorul iordanian prin punctul de trecere Kerem Shalom din sudul Fâşiei Gaza.

Cu Gaza în ruine, cea mai mare parte a celor 2,3 milioane de locuitori au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi depind acum de ajutoare pentru supravieţuire, o umilinţă amară în timpul lunii sfinte a Ramadanului, când musulmanii din întreaga lume consumă mâncăruri şi deserturi tradiţionale de Ramadan după apusul soarelui.

„Am avut unele speranţe înainte de Ramadan, dar această speranţă a dispărut în noaptea dinaintea începerii lunii de post”, a declarat Um Nasser Dahman, în vârstă de 33 de ani, care locuieşte acum cu familia sa de cinci persoane într-o tabără de corturi din oraşul Rafah, în sudul teritoriului, unde se adăpostesc în prezent mai mult de jumătate din populaţia din Gaza. „Înainte de război ne era destul de bine, dar am devenit dependenţi de ajutoarele limitate care există şi de rudele noastre”, a declarat femeia.

Chiar şi înainte de atacul asupra convoiului, Israelul era izolat din punct de vedere diplomatic, Adunarea Generală a ONU solicitând în mod repetat încetarea focului în scopuri umanitare şi fiind supus unor presiuni puternice pentru a intensifica livrările de ajutoare în Gaza, unde grupurile umanitare spun că foametea este iminentă.

În timp ce Israelul afirmă că forţele sale au ucis mii de luptători Hamas şi au distrus majoritatea unităţilor sale de luptă, la câteva luni de la începerea războiului, trupele israeliene încă se luptă cu grupuri de luptători în nordul şi centrul Gaza, în zone care, aparent, fuseseră curăţate în primele etape ale războiului.

Premierul Benjamin Netanyahu a rezistat până acum presiunilor de a schimba direcţia, insistând că Hamas rămâne o ameninţare existenţială pentru Israel, care trebuie distrusă înainte de a se putea reveni la o pace durabilă.

„Victoria este la îndemână. Este foarte aproape şi nu există niciun substitut pentru victorie”, a declarat el joi, la Ierusalim, în faţa unei delegaţii de membri republicani ai Congresului, făcând apel la mai mult sprijin bugetar, cu câteva ore înainte de convorbirea cu Biden.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?